Logga


Om mig och mitt företag

Jag heter Annie Bengtson och är utbildad gemmolog. I mitt företag Gemake säljer jag råstenar, stenhalsband och andra smycken av sten.

Annie och Zenda Namnet kommer från de engelska orden gem (ädelsten) och make (göra). Eftersom jag även gör egna halsband tyckte jag namnet passade.

Innan jag startade Gemake i mitten av 90-talet arbetade jag under många år i guldsmedsbranschen. Jag började som biträde i en guldsmedsaffär som 18-åring och blev sedan kvar i branschen bl a som butikschef hos Guldfynd i Stockholm i några år. Jag har också arbetat hos en privat guldsmed i flera år vilket gett mig erfarenhet av arbetet på en verkstad med lagning och tillverkning av smycken.

I slutet av 80-talet gick jag en tvåårig engelsk utbildning i gemmologi hos The Gemmological Association of Great Britain » i London, Gem-A. Det var en korrespondenskurs som varvades med lärarledda studier i Stockholm då jag fick arbeta praktiskt med ädelstenar.

År 2011 började jag den amerikanska utbildningen i gemmologi på GIA - Gemological Institute of America ». Den lästes online och utbildningen bestod av fem delar – Colored Stone Essentials, Diamond Essentials, Colored Stones,
GIA Graduate Gemologist, Annie Bengtson - Gemmologdiplom (pdf) ») - GIA Graduate Diamonds, Annie Bengtson - Diamantdiplom (pdf) »
Diamonds and Diamond Grading och Gem Identification. Kursen omfattade också flera veckors praktik som jag valde att gå dels i London och dels på GIA i Carlsbad, Kalifornien. Efter slutexamen våren 2014 är jag nu utbildad GIA Graduate Gemologist »

Jag sitter i styrelsen (tidigare ordförande under 10 år) för SGRF - Sveriges Gemmologiska Riksförening » där vi verkar för att öka kunskapen om ädelstenar i branschen och bland allmänheten. SGRF är också samarbetspartner till Smycken & Klockor Branschorganisation ».

Gemmologi betyder "det vetenskapliga studiet av ädelstenar" och kommer från det latinska ordet gemma som betyder ädelsten, och det grekiska ordet logos som betyder vetenskap. Här i Sverige och i övriga Europa stavar vi gemmologi med två m, medan man i USA stavar med ett m, gemology.

Kontakta mig om du vill ha ditt pärlhalsband omträtt. Jag håller också föredrag om ädelstenar för grupper, företag och föreningar.